Tweede Kamer der Staten-Generaal Dienst Analyse en Onderzoek 

Senior juridisch adviseur


.

De Tweede Kamer zoekt een senior juridisch adviseur
Ben je communicatief vaardig, evenwichtig en in staat om onder druk nauwkeurig te werken? Heb je een gestructureerde en toch flexibele werkaanpak, analyserend vermogen en overtuigingskracht? Dan is de functie van senior juridisch adviseur bij de Tweede Kamer iets voor jou!

In deze rol ondersteun je eerst de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening, en vervolgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

Zo ziet jouw baan eruit
De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van de Tweede Kamer en is vastgelegd in de Grondwet. Een enquêtecommissie heeft meer bevoegdheden dan andere commissies. Zo worden betrokkenen onder ede gehoord. Het doel van de enquête is waarheidsvinding om lessen te trekken voor de toekomst.

Als senior juridisch adviseur werk je in het hart van de parlementaire enquête. Je werkzaamheden starten in de voorbereidende fase van de parlementaire enquête, als de tijdelijke commissie het onderzoeksvoorstel heeft opgesteld.

De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening (TCFD) werkt een onderzoeksvoorstel uit voor een parlementaire enquête op basis van de opdracht die zij van de Kamer gekregen heeft. Dit onderzoeksvoorstel zal onder meer ingaan op de thema’s waar onderzoek naar zal worden gedaan, zoals fraudebestrijding en handhaving, informatie-uitwisseling tussen- en dienstverlening bij uitvoeringsorganisaties en de politieke besluitvorming. Ook zal het voorstel een casusonderzoek bij uitvoeringsorganisaties met een directe en grote impact op de burger bevatten, waarbij te denken valt aan de Belastingdienst, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV); Inlichtingenbureau (IB); Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Als senior juridisch adviseur juridisch geef je inhoudelijke ondersteuning en advies aan de leden en de staf van de commissie. Dit gebeurt zowel mondeling als schriftelijk, voornamelijk op het gebied van de Wet op de parlementaire enquête 2008. Je wordt onderdeel van een hecht team dat in een goede werksfeer de tijdelijke commissie en enquête ondersteunt, elk teamlid vanuit zijn eigen expertise.  

Verder

 • bereid je de verschillende vorderingen voor;
 • onderhoud je de contacten met de partijen die onderdeel zijn van het onderzoek in samenwerking met de griffier;
 • onderhoud je zo nodig contacten met de parlementair advocaat;
 • werk je mee aan de voorbereiding van besloten voorgesprekken en openbare verhoren;
 • kan jou worden gevraagd om mee te schrijven aan een onderzoeksrapport

Dit ben jij
Je bent een uitstekend jurist. Je bent analytisch, nieuwsgierig en politiek- en bestuurlijk sensitief. Je kunt je mondeling en schriftelijk goed uitdrukken en bent in staat anderen te overtuigen van jouw ideeën en standpunten. Ook kun je goed zelfstandig werken onder tijdsdruk, zonder daarbij de behoeften van het team uit het oog te verliezen. Het liefst heb je ervaring in het werken in een politiek bestuurlijke context.

Wat neem je mee?

 • Een afgeronde juridische academische opleiding;
 • Enkele jaren ervaring met het adviseren op het terrein van juridische vraagstukken in een bestuurlijke context;
 • Kennis van en ervaring met de Wet op de parlementaire enquête 2008 (Wpe 2008) dan wel in staat om dit op korte termijn eigen te maken.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Jouw werkplek
Je krijgt een werkplek in hartje centrum Den Haag, op loopafstand van station Den Haag Centraal. Je komt te werken in een gezellig multidisciplinair team waar de lijnen kort zijn. De ene dag zit je achter je bureau te werken aan een juridisch vraagstuk, de andere dag voer je namens de commissie ambtelijk overleg met afgevaardigden van het kabinet of bereid je de commissieleden voor op het openbaar verhoor.

Wat we jou bieden
Het salaris is afhankelijk van ervaring en varieert van € 4.281,76 tot € 6.419,14 bruto (schaal 13) op basis van een 36-urige werkweek, exclusief individueel keuzebudget 16,37%). Het betreft een tijdelijke functie voor de duur van (de voorbereiding op) de parlementaire enquête van tenminste 1,5 jaar, vanaf 1 november 2021. Het dienstverband bestaat uit een tijdelijke aanstelling en kan binnen de Rijkssector ook op detacheringsbasis worden ingevuld.

Wat krijg je nog meer?
Bovenop je salaris ontvang je een maandelijks individueel keuzebudget (IKB) van 16,37%. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen. Zo kun je dit (maandelijks) uit laten betalen of een fiets aanschaffen.
Ook bouw je pensioen op bij het ABP, zijn er aanvullende regelingen voor ouderschapsverlof en studiefaciliteiten en een vergoeding voor woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • De selectiegesprekken worden gepland tussen 23 augustus en 5 september;
 • Mocht je door zijn naar een tweede ronde dan kan een schrijfopdracht deel uitmaken van de procedure;
 • Een screening maakt mogelijk deel uit van de procedure;
 • De aanstelling is voor minimaal 32 en maximaal 36 uur per week;
 • Bereidheid tot het verrichten van werkzaamheden op onregelmatige tijden en om vakantieverlof op te nemen binnen collectief aangewezen periodes (dit betreffen veelal de recesperiodes van de Tweede Kamer).

Meer informatie?
Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Erwin Sjerp (griffier) via telefoonnummer: 06- 21 70 34 68 of Laura Middelhoven (onderzoekscoördinator) via telefoonnummer: 06- 18 30 59 53. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met senior adviseur recruitment, Shimi Goossen: s.goossen@tweedekamer.nl, 06 - 50 05 22 68.

 
 

Solliciteren ]   [ Afdrukken ]
Werkuren:
Fulltime

[ Solliciteren ]

Contactpersonen:
de heer E.M. Sjerp, Adjunct Griffier
tel.: +31 06- 21703468

Company homepage:
http://www.tweedekamer.nl