Tweede Kamer der Staten-Generaal 

EU-adviseur commissies Buitenlandse Zaken en Defensie


.

De Tweede Kamer zoekt een EU-adviseur voor de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie

Het Nederlandse en Europese buitenland- en defensiebeleid zijn vaak met elkaar verweven. Jij als EU-adviseur zorgt ervoor dat Tweede Kamerleden inzicht hebben in belangrijke geopolitieke ontwikkelingen en het Europese krachtenveld daaromheen. Vanuit Den Haag volg je de actuele EU-dossiers op het gebied van Buitenlandse Zaken en Defensie op de voet en met jouw brede blik zorg je voor hoogstaande adviezen zodat de Tweede Kamer haar taken goed kan uitvoeren.

Zo ziet jouw baan eruit
Jij adviseert Kamerleden over de EU-besluitvorming die direct raakt aan de onderwerpen waar de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie zich mee bezighouden. Je helpt met de inhoudelijke voorbereiding op debatten over deze onderwerpen met de betrokken bewindspersonen en met het inzetten van parlementaire EU-instrumenten. Hiervoor schrijf je veel notities over EU-dossiers op het gebied van het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid en Defensiebeleid en heb je vaak direct contact met Kamerleden en fractiemedewerkers. Je volgt alle voorstellen die vanuit de EU (Raad, Commissie, Hoge Vertegenwoordiger) binnenkomen op het gebied van internationale politiek en veiligheid en je adviseert proactief hoe de Kamer Europese besluitvorming kan controleren en beïnvloeden.

Je bewaakt de voortgang over onderwerpen die door de Kamer als EU-prioriteit zijn aangemerkt en je geeft strategisch advies over extra commissie-activiteiten en rapporteurschappen, waarvoor jij de inhoudelijke voorbereiding op je neemt. Regelmatig begeleid je Kamerleden naar internationale conferenties en Kamerdebatten over jouw beleidsterreinen woon je bij.

Binnen de Tweede Kamer vinden we het belangrijk om te werken aan de doorontwikkeling van de EU-advisering. Je komt met eigen ideeën om de kwaliteit en samenhang te verbeteren en neemt projecten op je. Samen met de andere EU-adviseurs verdeel je deze taken. Daarnaast draag je bij aan bekendheid en zichtbaarheid van het EU-werk van de Tweede Kamer, bijvoorbeeld via externe presentaties en het (mee)schrijven aan nieuwsberichten.

Verder

  • begeleid je meerdere keren per jaar Kamerdelegaties die op werkbezoek gaan naar Brussel en (soms ook) naar andere Europese hoofdsteden;
  • lever je vanuit je expertise bijdragen aan de inhoudelijke voorbereiding van debatten met de minister-president over Europese toppen;
  • heb je contact met andere nationale parlementen, het Europees Parlement, de Europese Commissie en ambassades;
  • overleg je veel met de EU-adviseurs op andere beleidsterreinen en je collega's uit de staven van de commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie.

Dit ben jij
Je bent een expert in zowel internationale betrekkingen, de rol van de EU daarin en in Europese defensiesamenwerking. Je kan daarover goed adviseren aan Kamerleden door in te spelen op de kennisbehoefte van Kamercommissies. Je bent stressbestendig, kunt goed plannen en prioriteren. Je begrijpt goed op welke manier de Tweede Kamer Europese besluitvorming kan beïnvloeden en kan daarvoor strategieën ontwikkelen. Ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek en internationale veiligheid volg je altijd al op de voet. En door jouw goede communicatieve vaardigheden, scherpe analyses, politieke antenne en overtuigingskracht weet jij de aandacht op de voor de Tweede Kamer belangrijke Europese dossiers te vestigen.

Wat neem je mee?

  • Academisch werk- en denkniveau en ruime ervaring (minstens drie, bij voorkeur vijf jaar) op het terrein van internationale betrekkingen en Europese besluitvorming, bijvoorbeeld bij een EU-instelling, ministerie, internationale organisatie, denktank of universiteit.
  • Uitgebreide kennis van internationale betrekkingen, het Europese externe beleid en defensiesamenwerking.
  • Goed inzicht in hoe Nederland in Europa opereert en wat de rol is van de Tweede Kamer in het Nederlandse en Europese politieke bestel.
  • Strategisch inzicht: jij houdt overzicht over alle (actuele) ontwikkelingen die spelen op jouw beleidsterreinen en anticipeert hierop, waarbij je precies weet wat prioriteit heeft.
  • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.
  • Het formuleren, uitdragen en verdedigen van adviezen gaat jou goed af, net als het overdragen van kennis.

Jouw werkplek
Als EU-adviseur maak je deel uit van meerdere teams: het team EU-advisering en de commissiestaven Buitenlandse Zaken en Defensie. Wat onze teams, maar ook de rest van de Tweede Kamer kenmerkt? De sfeer is informeel en iedereen is collegiaal en benaderbaar.

De commissiestaven Buitenlandse Zaken en Defensie zijn multidisciplinaire teams die naast jou uit commissiegriffiers, adjunct-griffiers, kenniscoördinatoren, informatiespecialisten en commissie-assistenten bestaan. Jij bent verantwoordelijk voor het Europese deel, terwijl jouw collega's zich richten op ministerieel beleid of procesmatige activiteiten, zoals het opstellen van besluitenlijsten en briefings.

Het team EU-advisering bestaat met jou meegerekend uit acht EU-adviseurs. Hoewel we verantwoordelijk zijn voor onze eigen beleidsterreinen, is er onderling veel contact. Zo weten we elkaar goed te vinden voor advies over de inhoud en kwaliteit van ons werk.

Wat we jou bieden
We bieden je een uitdagende en afwisselende functie in een dynamische werkomgeving, waarbij je in rap tempo de organisatie en veel collega's leert kennen. Je komt te werken bij een ambitieuze dienst met ervaren medewerkers, waar eigen initiatief op prijs wordt gesteld.

Het salaris is afhankelijk van ervaring en varieert van € 3.842 tot € 6.419 bruto (schaal 12/13) op basis van een 36-urige werkweek. Het betreft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.

Bijzonderheden
Als onderdeel van de sollicitatieprocedure vragen wij, in het kader van ons integriteitsbeleid, een Verklaring Omtrent Gedrag. Een assessment maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

In normale omstandigheden vragen we je om aanwezig te zijn op de dagen dat de Tweede Kamer vergadert. Dat is op dinsdag, woensdag en donderdag. Vanwege de coronapandemie werken de EU-adviseurs veelal vanuit huis.

De afronding van de kabinetsformatie na de verkiezingen kan te zijner tijd aanleiding geven om de portefeuilleverdeling onder de EU-adviseurs te herzien. Dat zal in goed overleg gebeuren, waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met ieders expertise en affiniteit.

 
 

Solliciteren ]   [ Afdrukken ]
Vacaturetype / functietype:
Vast contract, onbepaalde tijd

Werkuren:
Fulltime

[ Solliciteren ]

Contactpersonen:
de heer L.P. Middelkoop, teamcoördinator EU-adviseurs
tel.: 0611783041

Company homepage:
http://www.tweedekamer.nl