Tweede Kamer der Staten-Generaal Griffie commissies Internationaal en Ruimtelijk 

Rijkstrainee Brussel


.

De Tweede Kamer zoekt een Rijkstrainee in Brussel!

Het Bureau van de Parlementaire Vertegenwoordiging Tweede Kamer (PVTK) vertegenwoordigt de Tweede Kamer bij de Europese Unie in Brussel. Het bureau van de PVTK is de ‘oren en ogen’ van de Kamer bij de Europese instellingen en heeft veel contact met collega-vertegenwoordigers van andere nationale parlementen, het Europees Parlement en andere EU-instellingen. De PVTK is verder actief bij de organisatie van werkbezoeken van Kamerdelegaties aan Brussel.

Ben jij op zoek naar een Rijkstraineeship waar je de verantwoordelijkheid krijgt over eigen taken en dossiers? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Zo ziet jouw traineeship eruit
Je ondersteunt de Parlementaire Vertegenwoordiging in Brussel. Je krijgt de kans om Europese en parlementaire werkervaring op te doen. Je leert van dichtbij hoe de Europese instellingen werken en zorgt ervoor dat Nederlandse parlementariërs goed op de hoogte zijn van wat er speelt in Europa. Als trainee maak je je verschillende EU-onderwerpen eigen en leer je een netwerk op te bouwen en informatie te verzamelen in een internationale (Europese) werkomgeving. Na deze traineeplek heb je beter begrip van de parlementaire kant van de Europese wetgevingsprocessen en van de wijze waarop de Tweede Kamer met EU-wetgeving om gaat. Kennis die goed van pas komt in toekomstige (beleids)functies.

Verder

  • volg en houd je een aantal Europese dossiers bij die voor de Tweede Kamer prioritair zijn;
  • volg je (selectief) en vat je belangrijke commissievergaderingen kort samen;
  • woon je (af en toe) de plenaire sessies in Straatsburg bij en doe je hier verslag van;
  • bereid je bezoeken van Kamerdelegaties aan de Europese instellingen voor en begeleid je deze;
  • doe je kleine vergelijkende onderzoeken naar procedures in verschillende nationale parlementen.

Dit ben jij
Je volgt het Rijkstrainee-programma van de Rijksoverheid en bent toe aan een detachering buiten het ‘moederdepartement’. Daarnaast heb je kennis over het EU-besluitvormingsproces en interesse in een verdieping hiervan. Je kunt goed zelfstanding werken en bent pro-actief, flexibel en leergierig. Aantoonbare kennis van het EU- krachtenveld is een pré.

Wat neem je mee?
Je bent communicatief vaardig. Dit houdt in dat je snel begrip hebt van grote lijnen in een dossier, een vlotte schrijfstijl hebt en handig bent met het (vinden van) digitale informatie en met sociale media. Goede beheersing van het Engels is noodzakelijk.

Jouw werkplek
Omdat het op dit moment niet te voorspellen is wat de mogelijkheden zijn om fysiek aanwezig te zijn in Brussel, is er een kans dat  de werkzaamheden (voor een deel van de periode) digitaal worden uitgevoerd vanuit Nederland. Maar anders zal je vanuit Brussel gaan werken.

Het doel van de Parlementaire Vertegenwoordiging is Kamerleden zo goed mogelijk te ondersteunen bij het uitoefenen van hun parlementaire controle op het EU-besluitvormingsproces. De PVTK heeft daarbij onder meer de taak vroegtijdig belangrijke ontwikkelingen binnen de EU-instellingen (Europese Commissie, Raad en Europees Parlement) te signaleren en deze aan de Tweede Kamer te rapporteren.

Wat we jou bieden
Wij bieden een traineeship aan waarbij jij een goed begrip gaat krijgen van de rol die nationale parlementen spelen bij het EU besluitvormingsproces, inclusief de instrumenten die hen ter beschikking staan om hun parlementaire controle hierop uit te oefenen.

Bijzonderheden:

  • Dit traineeship is alleen bedoeld voor Rijkstrainees die in dienst zijn bij de Rijksoverheid.
  • Periode is van 1 mrt 2022 - 1 sep 2022.
  • Standplaats is Brussel.

 
 

Solliciteren ]   [ Afdrukken ]
Vacaturetype / functietype:
Trainee

[ Solliciteren ]

Contactpersonen:
Mevrouw J. Timmer
tel.: +31 6 11030028

Company homepage:
http://www.tweedekamer.nl